איך לעשות כדי ללמד את מה שלא מלמדים?
?Comment faire pour enseigner ce qui ne s’enseigne pas

ערוץ לימודים  של פרוייקט דורa בצפון

2023-2024

                                                  באחריות: ח’ליל סבית ושרון זוילי

שנה שלישית ברציפות מקיים פרויקט דורa ערוץ לימודים בעיר חיפה בצפון.

ההרשמה לתוכנית פתוחה למתעניינים בפסיכואנליזה ובהוראה של פרויד ולאקאן משדות שונים כמו חינוך, אומנות, חברה, מדעים, השדה הטיפולי ועוד. לכל מי שהפסיכואנליזה הלאקאניאנית מדברת אליו, ומצא בה מן החידוש.

הלימודים יתקיימו אחת לשבועיים, בימי שישי, בין השעות 1000-1300 בבית החסד (שד’ פלי”ם 10)  החל – מה 10.11.23

התוכנית תכלול שני סמינרים – בשתי יחידות לימוד: סמינר 1 : סמינר קריאה ועיון :גלגולים של מושג הדחף אצל פרויד, סמינר 2 : פסיכוזה אורדינרית כשדה מחקר :קליניקה<>פסיכואנליזה

המשתתפים בתוכנית מוזמנים ויכולים להשתתף באופן קבוע בסמינר הקליני של דור aשמתקיים אחת לשבועיים בימי רביעי בתל אביב. {בנוסף למפגש אחד או שניים שיתקיימו בחיפה}

התוכנית כוללת בנוסף, השתתפות בסמינר של השדה הפרוידיאני ובסמינר החיצוני של cpct עברי ערבי בחיפה- “הנס הקטן” שמתקיימים מדי שנה בהשתתפות קולגות מהאסכולה (פרטים לאורך השנה).

עלות השתתפות בתוכנית לשנה: 2500 ₪.

לפרטים נוספים ובירורים והרשמה ניתן לפנות ל:

שרון: 052-5946565 מייל:shzvili@gmail.com

ח’ליל: 052-8470030 מייל:khalilsbeit@gmail.com

הרשמה לתוכנית הלימודים  עבור משתתפים חדשים מותנית בראיון מקדים , אותו ניתן לקבוע בכתובת הבאה doraplatform@gmail.com

 

ברושור מלא של תכנית הלימודים של דורa יתפרסם בקרוב באתר דורa.

כתובת האתר: https://www.dor-a-lacan.com/

פרוט הסמינרים:                          

סמינר I : באחריות ח’ליל סביית

גלגולים של מושג הדחף אצל פרויד – סמינר קריאה ועיון 

בסמינר זה נעקוב אחר גלגוליו של מושג הדחף  והפיתוחים שפרויד עושה סביבו דרך קריאה ומעבר בין שלושה טקסטים שנכתבו ברגעים שונים לאורך מסע החקר וההמשגה של הגילוי הפרוידיאני: החל מ”שלוש מסות על התיאוריה של המיניות (1905) דרך “דחפים וגורלות של דחפים” (1915) וכלה ב “מעבר לעקרון העונג” (1920). בטקסט זה נכנס דחף המוות לתמונה והשפעתו על המערך הנפשי מעבר לעקרון ההנאה שעד לאותו רגע, התבססו הלוגיקה של פעולת המנגנון הנפשי והקריאה של הסימפטום עליו. 

כבר בשלוש מסות על התיאוריה של המיניות מגדיר פרויד את הדחף כמושג גבולין בין הנפשי והגופני – הגדרה שימשיך לדבוק בה –  וככזה הוא רואה בדחף כ”נציג נפשי שמקורו בגירוי פנימי של הגוף המגיע אל הנפש”.

הגדרה זו של פרויד מהווה חידה שתובעת מאתנו לפצחה ולבחון אותה יחד עם המקרה הפרטיקולרי של כל אחד ואחד. בדרך זו מאומת השיח הפסיכואנליטי וההמשגות שלו מתוקפות. סמינר זה יפתח  מרחב לשיח סביב הטקסטים, בהישען על הקריאות השונות של המשתתפים.

הקריאה של לאקאן למושג זה שממקמו כאחד מארבעת מושגי היסוד של הפסיכואנליזה בסמינר 11, נשענת ועוקבת באופן דקדקני על הטקסט הפרוידיאני, ותעמוד לרשתנו במסלול הלמידה והחקר של המושג.

 

סמינר II: באחריות שרון זוילי

פסיכוזה אורדינרית כשדה מחקר: קליניקה<>פסיכואנליזה

 

תכנית מחקר זו שקיבלה את השם פסיכוזה אורדינרית על ידי ז’.א מילר ,קוראת את שדה הפסיכוזה החל מהצמד s1-a והולכת מעבר לקליניקה הבינארית שמסתמכת על יש/אין של שם האב. כאשר אין את החתימה של הנוירוזה,היציבות,הקביעות והחזרתיות מצד אחד, ואין את התופעות האקסטרהאורדינריות הברורות של הפסיכוזה מנגד,ככל הנראה מדובר בפסיכוזה מצועפת,היכן שנדרש להתחקות אחר סימנים זעירים ביותר.

מספר נקודות התייחסות שנלקחו מתוך  : ז’.א. מילר :פסיכוזה אורדינרית ביקור מחדש , וראיון עם אריק לוראן: פרולוג: מתוך התחושה הדלירנטית של החיים.

-פסיכוזה אורדינרית מגלמת משהו מהמתח שקיים בין הקליניקה לפסיכואנליזה, זוהי יותר קטגוריה אפיסטמית מקטגוריה אובייקטיבית, זה כרוך באופן שלנו לדעת זאת.

-מדובר בפרויקט מחקר של התופעות החדשות המגיחות מתוך המצב העכשווי של השיח שבו אנו חיים מצד אחד, ומצד שני ערעור על הקונסיסטנטיות עצמה של הקליניקה, כתזכורת לכך שהקליניקה של הממשי שאליה אנו מתכוונים, עניינה להשיג קשירות ייחודיות.

-ההשלכות התיאורטיות של הפסיכוזה האורדינרית הולכות בכיוונים מנוגדים, בכיוון אחד מוביל אותנו לזיקוק מושג הנוירוזה ומצד שני, אנו מובלים להכללה של הפסיכוזה. אין את שם האב האמיתי,שם האב הוא פרדיקט, מרכיב אחד מיוחד בקרב אחרים אשר עבור סובייקט מסוים מתפקד כשם אב.

-פרספקטיבה זו הולכת בהתאמה עם ״כולנו משוגעים״, אין זה אומר שהפסיכוזה והנוירוזה מפסיקות להתקיים, אלא שנמחק הניגוד בין החיים המוסדרים על ידי מסמן האדון הסטנדרטי והחיים המוסדרים על ידי המצאות מסמניות שאינן סטנדרטיות. יתרה מכך מה שמתרחש בנקודות החיץ הללו, שבהן מצוי כל אחד מאתנו, הוא תערובת של סטנדרטי ולא סטנדרטי.

 

בסמינר נחקור את הקשרים בין הפסיכואנליזה והקליניקה החל מנקודת מוצא של הפסיכוזה האורדינרית.

ביבליוגרפיה:

  1. שיחות ארקשון.
  2. התחושה הדלירנטית של החיים, אריק לוראן.
  3. פסיכוזה אורדינרית ביקור מחדש, ז’. א. מילר.