איך לעשות כדי ללמד את מה שלא מלמדים?
?Comment faire pour enseigner ce qui ne s’enseigne pas

בריאיון לעיתון פנורמה [1] נשאל לאקאן מה דוחף אנשים לאנליזה. לאקאן ענה: “הפחד. כאשר קורים לאדם דברים שאיננו מבין, אף אם רצה בהם, האדם פוחד. הוא סובל מכך שאיננו מבין”. מכאן גם הפנייה לאחר, מתן האמון באחר שיפרש.

בנובמבר 2023 יתקיימו ימי העיון של ה-ECF בפריז אשר יעסקו בסוגיית הפירוש על אופנויותיו.

“בעידן הפוסט-פרשני הפירוש האנליטי פועל בפְנימוֹ של הלא-מודע”, כותבת אנייס אפללו,[2] בהסתמכה על הקורס “La fuite du sens” (“בריחת המובן”) של ז’-א מילר 1995-6. “אין הפירוש נשען עוד כל כך על הפיסוק כי אם על החיתוך”, חיתוך שעליו אומר מילר (שם) כי הוא מייצג בה בעת את ההמשגה הפרוידיאנית בדבר האיזור הארוגני ואת זו של האובייקט החלקי.

סדנה זו תתחקה אחר השיח העכשווי המתקיים בקרב אנליטיקאים באסכולה באשר לסוגיית הפירוש, המצוי בלב העשייה הקלינית, שהיא בה בעת גם פוליטית במהותה, כפי שאנו למדים מהעיסוק האקטואלי הבהול בשאלת הפירוש בשדה המשפט.

הסדנה מזמינה את המשתתפים בה לשיח על יסוד חומרים רלוונטיים.

כל מפגש יתמקד בהיבט שונה ויכלול: מקטע תיאורטי מתוך לאקאן, פיתוח עכשווי שלו על-ידי אנליטיקאים של האסכולה וכן קטע קליני והדיון סביבו בספרות.

הסדנה תיפתח במהלך ינואר 2024, והיא מיועדת לאנשי מקצוע ולמתעניינים.

הסדנה כוללת 5 מפגשים בנוכחות (באיזור ת”א).

צירי הדיון: האקט האנליטי, הנוכחות של האנליטיקאי כאיווי, פירוש והעברה, האקיווק (כפל-לשון) והממד הפואטי של הפירוש, המבט בקליניקה.

פרטים נוספים בהמשך

ג’ינה באומן ונועם ברוך.

[1] Lacan, J (1974)-dans :La Cause du Désir 2014/3 (N° 88), pages 165 -173